Друштво за српски језик и књижевност у Хрватској

Друштво за српски језик и књижевност у Хрватској је основано 26.јуна 1998. у Вуковару, гђе му је и сад сједиште.

Еугена Кватерника 1
Телефон: +385 32 422 750
Веб страница: www.drustvozasrpskijezik.com

Контакт форма

Toggle Upper
Налазите се овде:  ПочетнаО себи У медијима

У медијима

 

О Новостима снв – ТЈЕДНИК НОВОСТИ – 718

САМОСТАЛНИ СРПСКИ ТЈЕДНИК/ НЕДЕЉНИК НОВОСТИ су новине опће информативног карактера, које прате и критички пишу о свим релевантним политичким, друштвеним и културним догађајима у Хрватској.

Осим тога, НОВОСТИ су и тједник/недељник Срба у Хрватској, те с повећаном пажњом прате рад институција српске заједнице и догађаје битне за њу. Приоритетне теме су повратак избјеглица, реинтеграција српске мањине (поштивање / допуне закона, повратак имовине и стамбено збрињавање, жртве и ратни злочини, позиционирање у јавности, партиципација), развој регија погођених ратом. Једним дијелом, тједник прати актуалне политичке и културне догађаје у сусједним земљама, у Србији, Црној Гори, БиХ и Словенији.

Дио новина посвећен је процесу културне и привредне размјене између постјугословенских земаља, као и уопће питањима демократизације, развоја цивилног друштва и владавине права. Новости излазе од просинца 1999. године и могу се купити на већини продајних мјеста „Тиска“ у Хрватској.

Новости издаје СНВ (Српско народно вијеће).
Покрајине
Број 583
Тагови: покрајине
Датум објаве: 19.02.2011.
Скупштина Друштва за српски језик и књижевност

Промовисан зборник “Рече ми реч”

 

Уредница зборника Мара Бекић-Војновић рекла је да су његов најемотивнији дио текстови троје ученика боботске основне школе, који “наш идентитет чувају од заборава”

“Зборник Друштва за српски језик и књижевност одражава природу рада Друштва. Дио одржаних предавања везан је уз књижевна питања, дио су језичке теме, а дио се тиче историје Срба у борби против унијаћења послије Велике сеобе под патријархом Арсенијем Чарнојевићем. Срећна је замисао да се уврсте радови ђака: у њима се потврђује живо осјећање за очување сопственог идентитета.

Тим осјећањима и питањима посвећен је и цијели зборник. У околностима које обиљежавају традицију Срба у Хрватској, то даје основни печат књизи која је пред читаоцем…”, дио је рецензије професора Филолошког факултета у Београду Душана Иванића из зборника “Рече ми реч” Друштва за српски језик и књижевност, који је промовисан у Вуковару.

Предсједница Друштва, професорка Мара Бекић-Војновић, навела је да као уредница издања није жељела “високоумну књигу коју би разумјели само научници, већ лијепо и глатко штиво за читање које ће свако разумјети”. Наглашавајући како је зборник повезао сва три културна центра – онај у Новом Саду, Београду и Загребу – чланове Скупштине упознала је са садржајем антологијских текстова познатих и признатих аутора.

Књига је резултат огромног волонтерског рада добровољаца, почевши од техничких послова па све до еминентних аутора који су се одрекли хонорара. Други дио зборника обогаћен је прилозима људи од пера са истока Хрватске. Тако ће читаоци овдје наћи текст Николе Живковића о реченици и њеним дијеловима, Ђорђа Нешића о Милутину Миланковићу, Слободана Милесунића о духовном трајању Срба у Хрватској, итд. Према ријечима уреднице, најемотивнији дио књиге су текстови троје ученика боботске школе: Бојана Масларевића, Милице Мијатовић и Јелене Видовић.

– Текстови наших ђака су оно нешто што нас чува и што наш идентитет чува од заборава – рекла је Мара Бекић-Војновић.
– Основна активност Друштва у наредној години је максимална промоција зборника, прије свега у српским школама јер, како је речено, “наша дјеца свиме се данас више баве него књигом”, затим промоција у културним центрима и клубовима, али и ван граница Хрватске. Прво представљање договорено је у Српском културном центру у Вуковару – додаје уредница.

Боро Ркман

„Извор“ издање 81 – Представљена збирка дечије поезије Драгољуба Војновића „Пред подне било“