Друштво за српски језик и књижевност у Хрватској

Друштво за српски језик и књижевност у Хрватској је основано 26.јуна 1998. у Вуковару, гђе му је и сад сједиште.

Еугена Кватерника 1
Телефон: +385 32 422 750
Веб страница: www.drustvozasrpskijezik.com

Контакт форма

Toggle Upper
Налазите се овде:  ПочетнаБранко Ћопић

Бранко Ћопић

 

БРАНКО ЋОПИЋ (1915 – 1984) copic

Поводом стогодишњице рођења

БРАНКО ЋОПИЋ је један од четворице српских књижевника који носи то име а трећи који је завршио свој живот неприродно. Први је распјевани и разиграни БРАНКО РАДИЧЕВИЋ (1824- 1853), први прави српски пјесник и прва и вјечна српска поетска љубав и рана због тако раног одласка, по коме је, изгледа, Бранко Ћопић и добио име, јер је у њиховој кући постојао лончић са отиснутим ликом Бранка Радичевића. Други је БРАНКО МИЉКОВИЋ (1934 -1961), творац чудесне патриотске поезије, за коју се мислило да јој више није вријеме, јер смо већ били остварили свој патриотизам. У његовој поезији ријеке се у Југославији не улијевају једна у другу по природном паду већ из чисте љубави, али је ипак поставио опрезно поетско питање:

Хоће ли слобода умети да пева
Као што су сужњи певали о њој

( По ономе како су сужњи на крају прошли са слободом коју су остварили, види се да слобода није знала пјевати како су они заслужили). По службеној верзији, у Загребу, гдје је неко вријеме живио, извршио је самоубиство, а по неслужбеној је убијен. Тек је четврти, БРАНКО В. РАДИЧЕВИЋ (1925- 2001), творац страствене поеме “Љубомора“ и чаробних поетских слика за дјецу, који је као седамнаестогодишњак био заточен у логору на Бањици, али је био на крају пуштен, па каже: “Није било лако у Србији убити једног Бранка Радичевића“, одужио се животу на природни начин.
Бранко Ћопић је, свакако, највољенији српски писац двадесетог вијека.
Због чега је то тако?
Је ли то можда због оног босоногог дјетињства што се верало по трешњама, гацало по потоцима, јурцало по сунчаним пропланцима, пентрало по брдима, увлачило у просјеке и пећине, за које ни одрасли нијесу знали, шуљало кроз шумарке градећи своја прва склоништа у Прокином гају, супростављајући се насиљу пијаног учитеља Паприке, заклињући се на гробу хајдука Јованче на вјечну вјерност својој дружини, коју неће издати ни под најстрашнијим мукама, спремајући се несвјесно за судар са до тада невиђеним злом – фашизмом, који се родио одмах ту у комшилуку. Када зло изнанада груне на њихова села, одрашће преко ноћи: они ће одмах знати на којим ће брдима палити сигналне ватре, гдје може да се безбједно смјести партизански логор, гдје да се сакрије муниција и оружје, а када се све то превазиђе, кренуће са партизанским одредом – биће курири и као и њихови преци, јер је Крајина увијек била на путу непријатељу, полетјеће његови орлови прије времена и прерано постати одрасли борци. Ту ће зато и моћи израсти омладина попут оне која је тринаест дана и тринаест ноћи, опкољена у планини од десет пута јачег непријатеља, бранила болницу, коју непријатељ није освојио, све док није пао и посљедњи борац, међу којима и његов млађи брат:

…А тринаесте, мрачне и кишовите ноћи,
неколико десетина крајишких пролетера,
опкољених код болнице у планини,
пођоше на посљедњи јуриш против десет пута јачег непријатеља
и јуначки падоше у неравној борби.

          ( По једном извјештају)
Или је то можда због оних доброћудних стараца мудријаша, његовог ђеда Раде, шепавог Станкуље, пољара Лијана, млинараТрише који се својом ведрином бране од тегоба живота и тако се добро уклапају у маштовити дјечији свијет ? Јер без стараца и дјеце, код Ћопића свијета не би ни било!
А можда је то због оне велике трешње крај куће његовог ратног друга пионира Илије Грмечлије у Ћопићевом родном селу Хашанима на којој се скупљају врапци, или, можда, због оне свирале која се изненада с прољећа огласи у врбаку? Или је то, можда због оне бијеле љепотице висибабе што прва извири испод грма да јави да је стигло прољеће?
А можда је то због оног јежића Јежурке, који је са свима добар у шуми и добро му је код сваког, али увијек се влада по оној: “Свуда пођи, својој кући дођи“. А његова кућа је најчаробније мјесто на свијету: шака суве траве под старим деблом. И шта хоће тиме да поручи? Свако људско биће треба да има свој кров над главом, своју упоришну тачку из које креће и у коју се стално враћа и тако је чува.

А мачак Тошо који своме газди млинару Триши краде сланину и рибу из мреже, и који ће прихватити миша за пријатеља, јер је овај прогризао врећу у коју је био стрпан и тако му спасио живот? Па лукава Лија, па дебела дивља свиња, па туста гуска, па коњ Риђо, који се тако силно обрадовао поздраву из великог града свог ратног друга Баје, да је изорао десет бразди више и још донио брашно из млина! Све је то реални живот, кога је Ћопић овјековјечио у свом маштовитом свијету књига.
А када је држава населила Ћопићеве врлетне Крајишнике на војвођанске равнице, гдје ти се нема око на чему зауставити и он је пошао с њима. Гледао је како се (не) прилагођавају, чуде се црној, масној земљи на којој ће све расти и добро рађати, па неће бити ни глади, која је била стални пратилац њиховог живота. Али, када у јулу звијезда упече у чело, неће наћи дрво под које ће се склонити, нити ће моћи заграбити са извора лончић хладне воде. Неће наићи прохладни повјетарац са пропланка да расхлади ознојено, вруће тело. А када удари жестока зима, а кошава те готово подигне са земље, неће моћи отићи у свој грабик и усјећи живо дрво па да у пећи радосно пуцкета. Смијали смо се ми њиховом (не)сналажењу на новом терену, гдје су с временом губили и своје особине, а нарочито смисао за хумор, видјели смо њихову сјету за бистрим потоцима, прохладним луговима. И та жал за остављеним се, нажалост, данас обновила под присилом.
Клице те присиле и распада је Ћопић веома рано осјетио својим умјетничким тицалима, а нама, обичним људима, требало је четрдесет година да видимо потпуно урушавање идеала за које је гинула његова генерација и написао је “Јеретичку причу“ (1950). У њој је показао како су се “побједници“ издигли изнад народа, приграбили оно што су други стекли, а о њих се окачило мноштво којекаквих “симпатизера“, и владали се према ономе што Душко Радовић каже: “Јесмо ли их заиста мрзили, или смо им само завидели?“.
Хтио је Ћопић да на вријеме упозори на друштвене девијације, али , они на које се то односило, имали су власт а то значи и моћ, па је наш Бранко, душа народна, проглашен издајником добивши сталну суповску паску. Да ли је то до те мјере истањило његове живце или је пресудило оно што је изјавила његова супруга да он није више могао наћи израза, а то значи болесно стање за ствараоца, тешко је данас знати. У сваком случају, сви осјећамо као неку своју кривњу што је тај вјечни дјечак српске књижевности своју судбину завршио скоком у Саву са моста кога народ зове Бранковим по “Улици Бранка Радичевића“, која на њега излази. Сад има, нажалост, пун разлог да се и службено назове Бранковим.
Било би, међутим, неправедно не споменути да нас је Ћопић у једном тренутку своје стваралачке моћи сасвим изненадио новим мотивом – написао је љубавну елегију, а љубавну поезију није писао, што је заиста куриозитет.
“ Мала моја из Босанске Крупе“ у први мах због наслова, који подсјећа на народну пјесму, а и Босанци служе за вицеве, изазове смијех, али онда изазове сјету: човјек је доспио у године када се свађају животни рачуни. Он лута Босанском Крупом, сад, кад му већ и коса сиједи, а онај дах крила лептира у бијелој хаљиници – “наишла си као лак облачак“, који га је у секунди обезнанио у његовој дванаестој години, остао је да лебди у његовој свијести читавог његовог живота. Тај сан о љепоти пронио је кроз све животне недаће, чак га ни рат није избрисао. Осјећање, које изазове одређени тренутак, обиљежи читав човјеков живот и слаже се са оним што Десанка Максимовић у пјесми “Слово о љубави“, коју је написала кад је имала осамдесет година, па јој се онда, предпостављамо, може вјеровати, каже:

Заувек се памте они
с којима се грлили нисмо,
чије су нам усне остале непознате,
којима смо само с пролећа, у сну
писали писмо.

Ћопић је црпио теме из три периода свога живота: дјетињства, ратног мучеништва и невиђеног херојства и оданости идеалима и посљератног, у којем се силно изграђивала уништена земља, али у којима су се појавиле и деформације и застрањивања, која су оставила дубоке ожиљке.
Без обзира како се прилике мијењале, његово дјело ће остати поетично и њежно, а он ће остати оно што је био од почетка до краја свог стваралачког живота: ВJЕЧНО ВОЉЕНИ ДЕЧАК СРПСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ. Он нам је оставио и поруку у том смислу:
“Задатак је сваке праве књижевности да оплемењује човјека и да му живот учини љепшим и садржајнијим. Она је позвана да човјека надахњује и подстиче на велика дјела и херојске подвиге“

Интервју дат “Радио Дунаву“ 28. маја 2015.