Друштво за српски језик и књижевност у Хрватској

Друштво за српски језик и књижевност у Хрватској је основано 26.јуна 1998. у Вуковару, гђе му је и сад сједиште.

Еугена Кватерника 1
Телефон: +385 32 422 750
Веб страница: www.drustvozasrpskijezik.com

Контакт форма

Toggle Upper
Налазите се овде:  ПочетнаСеминари

Семинари

 

У марту 2014. у Вуковару су одржана два семинара:

1. 19. 3. 2014. у Градском музеју под насловом ПРОГРАМ ЕУ КРЕАТИВНА ЕВРОПА – потпрограм КУЛТУРА И ЕВРОПСКЕ ПРЕСТОЛНИЦЕ КУЛТУРЕ три су члана из Министарства културе одржала излагања о начину прављења пројеката за добивање средстава из европских фондова. За обична одружења то је прилично недоступно, јер се ради о великим захватима, у којима мораш имати партнера из властите земље, и бар једнога из иностранства, тако да мислим да је семинар одржан само информације ради, али и то је корисно.

2. 25. марта 2014. у хотелу “Лав“ одржан је међународни семинар о културном обједињавању подунавских земаља RIVER SHOW PROJEKT O DUNAVSKOJ STRATEGIJI.

Семинар су држала тројица предавача, двојица из Њемачке: Stefan Lutgenau iz Eisenstadta i Peter Langer iz Ulma, te Marton Mehes (Meheš) Mađar iz Beča.

Stefan August Lutgenau: Дунавска стратегија

Peter Langer: Градови и регије у Дунавској стратегији

Stefan August Lutgenau: Цивилно друштво као дионик? у Дунавској стратегији

Marton Mehes: Култура на Дунаву

Послије општег дијела учесници су се подијелили у секције:

а/ Локална самоуправа
б/ Цивилно друштво
ц/ Култура

Наш представник је активно учествовао у трећој секцији.

3. ДРУГА КОНФЕРЕНЦИЈА О ПРОЖИМАЊУ КУЛТУРА ПОДУНАВСКИХ ЗЕМАЉА je одржана у Новом Саду 5. и 6. маја. Конференцији је присуствовало између 130 – 140 полазника.

Прва Конференција је одржана у Улму и покретач је био, колико сам ја схватила, Петер Ланге, јер поред много учесника, он се чинио као централна фигура. Сваки учесник је имао особиту тему, која се тицала подунавске регије: музичке приредбе од којих нпр. СИГЕТ ФЕСТИВАЛ у Будимпешти траје осам дана, па новосадски ЕГЗИТ, па затим театарске смотре, као што је нпр. беградски БИТЕФ, гдје је један учесник причао како је направио комад на пет језика и да је сваки глумац текст говорио на своме, те да је публика то разумјела, што ми се не чини баш убједљиво.

Биће да је то више публику интелектуално изазвало, јер је заиста необично. Сврха ових дешавања је добивање имена престолнице културе, за шта се град треба кандидовати и испунити многе услове. Досад се показало да такви градови послије веома просперирају.

Трећа Конференција ће се одржати у Темишвару.

Уз Конференцију су приређене двије јако лијепе изложбе. Једна је била археолошка која је изнијела тезу да су подунавске земље у прастаро доба насељаване са истока кроз дунавску делту, па је наглашена винчанска култура ( име добила по мјесту Винчи у Србији ), Лепенски Вир, Вучедолска култура ( археолошко налазиште Вучедол крај Вуковара ) итд.

Друга изложба је говорила о војним јединицама познатим под именом шајкаши, јер су се бориле на Дунаву против Турака малим бродицама званим шајке.